1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Logic 9 EXS24 velocity query

Discussion in 'Logic 9' started by pfloyd714714, Jan 18, 2010.

  1. pfloyd714714

    pfloyd714714 Senior member

    I am playing the EXS24 "Session Bass" patch. I have a string of eighth notes over a series of measures. I have all notes playing the same velocity (80) and they are short enough that there is a good deal of space between them. Yet when I listen to the midi track every fourth note sounds louder than the others. Not surprisingly, this is also true when I bounce the track: the first three notes read -13 on the channel strip, the fourth note reads -9.1. (I've attached a screen shot of the waveform.) I have no plug-ins inserted on either the EXS24 channel strip nor on the audio channel strip. I want to create a very even sounding "thump" and this isn't helping.



    Logic Pro 9.x, SL 6.2, iMac quad-core i7

    Attached Files:

  3. Sascha Franck

    Sascha Franck Senior member

    I'm afraid this has got to do with the patch programming of that very instrument. Couldn't nail it down to something specific so far (only checked briefly), but there's some options in the EXS editor to make instruments sound more "lively", such as the triggering and/or "round robin" ones.
    To completely avoid these options, you'd have to re-edit the instrument - might be some work. As said, I haven't looked into the programming details much, but perhaps you'll better be off using some other bass patch or, say, a compressor, to even out those offending notes.

    - Sascha
  4. pfloyd714714

    pfloyd714714 Senior member

    Thanks for the info, Sascha. I'll give "Liverpool Bass" a shot and see what happens.


Share This Page