Combo Remapper - use score text and symbols to switch articulations
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Logic 9 I have gotten lost,how do we record?

Discussion in 'Logic 9' started by David51, Oct 30, 2012.

  1. David51

    David51 Senior member

    Hi all, I am completely lost now. I have spent so much time learning other basic skills that the record function seems to have changed since I last recorded something. Before I just read the top line of score[which is a solo wind instrument controlled with an Akai EWI Breath Controller] and recorded the solo track,now when I hit the record button a new score view opens and I can no longer see what to play,I never had the need to watch as my played notes appeared and hope there is a way to turn that off and just record as before.

    Anyone know the solution?
     
  2.  
  3. Eli

    Eli Senior member

    Hi David,

    Turn off the Link button in the upper left of the Score Window. That way the score in front of you will remain when you start recording.
     
  4. David51

    David51 Senior member

    Eli, Thanks! I tried it and that records the MIDI output, and it ain't pretty. Can I record the audio output? Does that then need the routing through a bus to an audio track? My eyes don't work well at night, so I will try again in the morning. I hope the storm isn't too bad in Montreal,I would hate to be in NYC now.
     
  5. Eli

    Eli Senior member

    Hi David,

    Sounds like maybe you are enabling the MIDI In button instead of, or in a addition to, disabling the Link mode. They are very close to each other, so it is an easy mistake to make.

    Make sure to disable link mode (the yellow button with the chain link icon) and leave MIDI in disabled as well.

    So far the weather is great here in Montreal. It has actually been an unseasonably warm day. But we're not out of danger quite yet....
     

    Attached Files:

  6. David51

    David51 Senior member

    Thanks again Eli! I have hit that wall before-the midi in is not on,but the midi out is, doesn't it have to be to send the audio coming from that software track to Bus 3 which is sent to stereo out 1-2. And this morning I will try this way of recording the audio output of one track by sending it through a buss and record enabling the audio channel strip. I may be messing it up by record enabling the software instr. track as well, but if I remember correctky the WIVI plug in is only audible if its' track is record enabled[NOT],I will try several things,but if you already know the answer I will be forever grateful. Glad you didn't get the storm,I remember the north wind in Montreal, I found the underground walking tunnels fantastic for staying out of that wind.

    Next day-nothing is being recorded. I set up a track for audio recording it gets input thru a bus from the track being controlled by the Akai midi controller but it records nothing. A second audio track with input from the Mic input of an Edirol UA-25 audio/MIDI interface-which is where the Akai is plugged into[the audio line out, a separate output from the MIDI cables] still no signal reaching the mixer. Tried re doing the aggregate device but even though the device lists the Edirol, the info panel in the MIDI set up shows no check in the box for "device is online". I then installed a new driver for the Edirol but still no audio signal seen in mixer-3 empty takes. I am supposed to record two or three simple melodies with acc. and take them with me to Houston Saturday but it isn't going to happen, apparently. Here is a screen shot of the 3 takes,does their existence mean my recording set up is right but something along the path isn't working? The Edirol output is showing up in the input notes object in the environment so I hope I can assume the driver is working? Now I will go back there and see if I can figure out why the signals there don't reach the tracks[channel strips] there is a cable from the input monitor to the sequencer input.

    Later today-added soundflower 2 ch.,to aggregate device-no joy, I don't understand why the faders don't even move on the WIVI channel strip when I play. Normally the meters do move. I just tried logic's level meter and it is getting audio[moving] so where is the break in my recording path?


    Could it be that I need to cable the sequencer to the channel strips? All software instruments can be heard so that connection must be OK.Right?

    Later today-is it that I am using the I/O instead of the send button? To route the audio from the software instr. track to the bus. It has become too late this evening for my eyes so I will change that tomorrow and see if it helps.
     

    Attached Files:

  7. Eli

    Eli Senior member

    Hi David,

    The MIDI Out button in the MIDI editors only effects wether or not you hear sound when you click on a note in the editor.

    As far as the rest of your situation, I'm not really familiar with the breath controller you are using, so unfortunately can't really offer any credible suggestions.
     
  8. David51

    David51 Senior member

    Thanks again Eli, I fear that since I can hear the audio the problem is not with the interface but in Logic. This is because I use the Edirol to control the final audio output before it heads for the monitor speakers, it doesn't create a loop or whatever but it is a feature of the interface I like. The problem would be the same as if I had a track with MIDI synth instructions in it and wanted to record what the audio is when the sequencer plays back that MIDI track. If it were a hardware synth and you used a Yamaha BC3 breath controller while playing te synth the same situation would be created.
     
  9. Eli

    Eli Senior member

    In that case I think you're idea of outputting the track in question to a bus; and then re-recording it to another audio track with that bus set up to be the input, should work.
     
  10. David51

    David51 Senior member

    I have gottrn lost,how do we record?

    It doesn't work, I made a mistake in my last post. The problem would be the same as if you were playing an external MIDI keyboard to control a Logic soft synth track and wanted to record the audio that would produce. your above reminder of my idea I have tried many times but no audio recordings. I must pack and get ready to fly to Houston, I will continue to try to straighten this out afte I return the 19th of Nov. But again Eli, very kind of you to reply, Thanks.
     

Share This Page